Nalazite se u Arboretumu i željeli biste vidjeti sve najvažnije atrakcije?

Pronađite lokaciju koju želite posjetiti, kliknite na link "Google Maps" i aplikacija će Vam pokazati put.

Ulaz u Arboretum

Mjesto na kojemu možete kupiti ulaznice za posjet Arboretumu Trsteno.

Google Maps

Info totem

Mjesto na kojemu možete u digitalnom obliku saznati sve o Arboretumu Trsteno.

Google Maps

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju

U centru je smještena multimedijalna dvorana s poučnim filmom, suvenirnicom te prostorom za osvježenje posjetitelja.

Google Maps

Paviljon

Paviljon je smješten dvadesetak metara ispred ljetnikovca na završetku kratke šetnice koja prati glavnu os perivoja. Svojim širokim pogledom osvaja cijeli dostupan morski krajolik.

Google Maps

Ljetnikovac obitelji Gučetić-Gozze

Nakon što je stari renesansni ljetnikovac srušen u velikom potresu 1667. godine na istom je mjestu ubrzo sagrađen novi, danas postojeći. U prošlosti je ispunjavao rezidencijalnu funkciju, dok se danas uređuje kao muzejska zbirka autentičnog ladanjskoga dubrovačkog ambijenta iz razdoblja 16. – 20. stoljeća.

Google Maps

Kapelica sv. Jerolima

Kapelica sv. Jerolima iz 16. stoljeća, na glavnoj šetnici koja vodi od ljetnikovca do fontane vrijedna je zbog svojih arhitektonskih odlika i inventara. Povremeno je u sakralnoj uporabi na dan sv. Jerolima i za vjenčanja.

Google Maps

Neptunova fontana

Neptunova fontana jedinstvena je ne samo na području Dubrovačke Republike nego i cijele hrvatske obale. Prvobitna renesansna fontana preuređena je 1736. godine u raskošni barokni nimfej s Neptunom – bogom mora i voda, kao središnjim likom kompozicije kamenih kipova.

Google Maps

Akvedukt

Akvedukt, koji je vjerojatno izgrađen nakon velikog potresa u vrijeme barokne etape, jedinstvena je perivojna građevina u povijesti hrvatske perivojne arhitekture. Voda se do fontane u perivoju dovodila akveduktom na 14 lukova, dugim 70 metara.

Google Maps

Povijesni maslinik

Na posjedu u Trstenome masline su sađene od 16. stoljeća. Kasnije, tijekom 18. stoljeća, maslinici su intenzivno proširivani i maslina postaje prevladavajuća kultura. Obnovljeni maslinik na površini od 15.370 m2 od 2005. godine donosi urod i karakteristično, kvalitetno ulje. Na ovoj površini se uzgaja oko 200 stabala maslina od 15 različitih sorata.

Google Maps

Neoromantični perivoj

U zapadnom dijelu posjeda počinje se 1905. godine podizati novi perivoj, na predjelu zvanom Drvarica, na podlozi dijelom staroga maslinika, a dijelom prirodne vegetacije makije i gariga. Uneseni su nasadi egzotičnog i autohtonog raslinja.

Google Maps

Zona starih stabala

Najveća i najstarija stabla rastu u stražnjem dijelu perivoja uz akvedukt. Od velikih i starih stabala ističu se platana (Platanus orientalis L., opseg debla 565 cm, visina 36 m), čempres (Cupressus sempervirens ‘Stricta’, visina 35 m), alepski bor (Pinus halepensis Mill., visina 35 m) te američka lipa (Tilia americana L., promjer debla 110 cm, visina 35 m).

Google Maps

Stara mlinica za masline

Stara mlinica za masline je gospodarska zgrada sa starim alatima i uređajima za preradu i proizvodnju ulja iz 18. i 19. stoljeća. Smještena je u istočnom dijelu perivoja.

Google Maps